Samhällsuppgiften v.43

Denna veckas uppgift handlar om att skriva om finanskrisen. ¨
Jag har valt att skriva om artiklen
 "
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4277258 ".

I sverige har vi sedan 1900 talet hadt 3 ekonomiska allvarliga kriser. Denna nya kris som pågår just nu är mest lik den depressionen i usa och som påverkade hela världen 1930.


Just nu sveper en ekonomisk kris ut över hela världen. Det beror på att skulduppbyggnaden ökar.
Människor med dåliga inkomster får låna till mycket fördelaktiga villkor för att ens kunna äga sin egen bostad. Det finansiella aktörerna följer tränden och lånar ut pengar till de som behöver, men det visar sig sen att inte kommer få tillbaka pengarna. Förtag av olika slag lägger på sig skulder och bankerna lånar ut mer pengar än förr. Många människor klara inte av att betala tillbaka så pass mycket som de lånat och därför förlorar bankerna på det och får därför sätta högre ränta eller helt enkelt sluta låna ut pengar. Det påverkar då företagen. De får inga lån och kan du gå i konkurs och bankerna får inte in sina pengar de lånat ut till de olika företagen.
Banker emellan samarbetar ofta och hjälper till att låna pengar till varandra om det behövs, därför blir det en ond cirkel i det finansiella systemet, i ekonomin. Men ibland kan tillslut staten rycka in och rädd de banker som hotas att gå under, gå i kunkurs.
Man lägger även mycket pengar på en massa onödiga saker och idéer och projekt.

- Alla högkonjunkturer slutar inte alltid i en finansiell kris,  säger Hans Sjögren.

 
Kan historien lära oss något om vem man ska lita på i sådana här sammanhang?

- De som överlever är de som varit försiktiga under högkonjunkturen. Det finns flera sådana exempel. Wallenberg och Lundberg är sådana exempel. Det är sådana som inte har ett högriskbeteende utan har lärt sig av tidigare kriser. Det är därför många familjeföretagare överlever generation efter generation för de har lärt sig att vara försiktiga, säger Hans sjögren.

Jag anser att mycket som stod i denna nyhet, artikel, finns skrivet i så många andra artiklar.
Den handlade mest om vad krisen bland annat beror på,vilket är bra att veta.
Men mycket upprepas på olika sidor och i olika artiklar. Det beror på att det är olika människor och journalister som skriver.
Det som skrivs i denna artikeln var, för mig, ganska svårt att förstå även om det bara handlade om annledningen till händelsen. Jag har svårt att förstå vad krisen egentligen handlar om men jag har ändå fått en ny möjlighet att förstå vad som händer. Efter att jobbat med denna artikel och läst runder på nätet, har jag fått större grep om vad det egentligen innebär och vad som händer.
Nyheten är viktig. Det är viktigt att göra människor medvetna om vad som händer och hur de kan påverkas. För vi kommer alla påverkas på ett eller annat sätt. Jag tycker alla ska ha en chans att förbereda sig, även om man inte kan " rädda " sig själv från situationen, men man kan ändå förbereda sig inför vad som kan hända. Det är viktigt att ta det på allvar. Och man ska alltid tänka sig för när man lånar pengar, eller som banker, Lånar till andra att sådana här kriser kan hända. Vi borde vara mer försiktiga och ta hand om våra pengar. Det är viktigt.


Kommentarer
Postat av: Joel Andersson

Bra skrivet och sammanfattat hihi! (A)

2008-11-10 @ 12:21:58
URL: http://mynameisjoel.blogg.se/
Postat av: Mikael@humanus

Jag instämmer med föregående kommentar bra skrivet och sammanfattat. Det märks att du lagt ner energi på att förstå krisen.



2008-11-21 @ 15:45:38
URL: http://hristo88.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0