Orkar inte mer.

Ännu en dag i helvetet. Jag vet inte vart jag ska bli av, vad jag ska göra för att sluta må såhär.
Att varje dag , i skolan , hemma i min ensamhet gråta okontrollerbart. Jag sitter och skakar och hyperventilerar. Jag är rädd. Jätte rädd. Jag har ångest, jag är orolig. Jag sover inte om nätterna, jag bara gråter och tänker. Ibland önskar jag att jag bara kunde sluta tänka, stänga allt ute och bara vara helt känslolös.
Skolan går inte bra, jag sköter inte mig riktigt. Det är för höga krav, för stressigt . Blandannat därför jag gråter och hyperventilerar om nätterna, för detta är inte likt mig. Jag var så duktig i högstadiet, jag fixade skolan bra. Så som jag ville. Men nu har det vänt sig totalt. Sådärför blir det omplanerade lektioner , ett annat schema. Ser det som en ny chans att fixa skolan någorlunda. Om det inte funkar, skiter jag i allt., då får det gå som det går.
Sen är ett annat problem också att jag är väldigt ofta sjuk. Så jag missar en heldel!
Ni som känner mig, ni vet att där finns en anledning till det, till varför jag är så sjuk och dålig helatiden. Jag kan inte hjälpa det, jag kan inte kontrollera mina tankar kring mig själv. Detta har gått fölångt.

Nu är det upp till mig. Ska jag öppna mig och ta emot hjälpen som erbjuds? Kan jag vinna ngt på det? Vad kan jag förlora? Jag vet egentligen ingenting. Jag bara kastas in i en fråga, som jag sen så snart som möjligt ska tacka ja eller nej till. Jag vet knappt själv vad det innebär? Hur det går till? Vad man gör ? Hur man ska betee sig? Jag vet ingenting mer än att jag ska öppna mig. Jag är rädd för det. Ska de ta mig seriöst? Vad kan de göra åt saken?
Ska det verkligen ställas en massa frågor om mig och mitt liv som jag sen ska sitta och svara på? Tänk om jag får frågan " vem är du lina " , vad ska jag säga ? jag har verkligen ingen anning om vad jag är påväg att ge mig in på.
Jag är så förvirrad, så rädd.  Vill jag verkligen detta själv? Eller ska jag göra detta bara för alla andra tycker det? Jag vet inte längre .. ge mig tid...tills jag verkligen förstår vad allt handlar om. 
Mamma och pappa , hoppas ni stöttar mig i vilket beslut jag än väljer att ta.
För ni har inte stått på min sida de senaste året.
Och snälla , jag vill inte vara bunden i 4 armar längre. Släpp taget om mig, iallafall lite.  jag vill upptäcka världen själv. Lära mig saker om livet på egenhand, utan er som en vakt bakom mig. Och sluta press mig för mycket.
Ni är en stor anledning till att jag mår såhär. Era krav och era konstiga regeler för mig.

Ibland vill jag bara hoppa av allt. Ge allt till någon som förtjänar det.

Samhällsuppgiften v.43

Denna veckas uppgift handlar om att skriva om finanskrisen. ¨
Jag har valt att skriva om artiklen
 "
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4277258 ".

I sverige har vi sedan 1900 talet hadt 3 ekonomiska allvarliga kriser. Denna nya kris som pågår just nu är mest lik den depressionen i usa och som påverkade hela världen 1930.


Just nu sveper en ekonomisk kris ut över hela världen. Det beror på att skulduppbyggnaden ökar.
Människor med dåliga inkomster får låna till mycket fördelaktiga villkor för att ens kunna äga sin egen bostad. Det finansiella aktörerna följer tränden och lånar ut pengar till de som behöver, men det visar sig sen att inte kommer få tillbaka pengarna. Förtag av olika slag lägger på sig skulder och bankerna lånar ut mer pengar än förr. Många människor klara inte av att betala tillbaka så pass mycket som de lånat och därför förlorar bankerna på det och får därför sätta högre ränta eller helt enkelt sluta låna ut pengar. Det påverkar då företagen. De får inga lån och kan du gå i konkurs och bankerna får inte in sina pengar de lånat ut till de olika företagen.
Banker emellan samarbetar ofta och hjälper till att låna pengar till varandra om det behövs, därför blir det en ond cirkel i det finansiella systemet, i ekonomin. Men ibland kan tillslut staten rycka in och rädd de banker som hotas att gå under, gå i kunkurs.
Man lägger även mycket pengar på en massa onödiga saker och idéer och projekt.

- Alla högkonjunkturer slutar inte alltid i en finansiell kris,  säger Hans Sjögren.

 
Kan historien lära oss något om vem man ska lita på i sådana här sammanhang?

- De som överlever är de som varit försiktiga under högkonjunkturen. Det finns flera sådana exempel. Wallenberg och Lundberg är sådana exempel. Det är sådana som inte har ett högriskbeteende utan har lärt sig av tidigare kriser. Det är därför många familjeföretagare överlever generation efter generation för de har lärt sig att vara försiktiga, säger Hans sjögren.

Jag anser att mycket som stod i denna nyhet, artikel, finns skrivet i så många andra artiklar.
Den handlade mest om vad krisen bland annat beror på,vilket är bra att veta.
Men mycket upprepas på olika sidor och i olika artiklar. Det beror på att det är olika människor och journalister som skriver.
Det som skrivs i denna artikeln var, för mig, ganska svårt att förstå även om det bara handlade om annledningen till händelsen. Jag har svårt att förstå vad krisen egentligen handlar om men jag har ändå fått en ny möjlighet att förstå vad som händer. Efter att jobbat med denna artikel och läst runder på nätet, har jag fått större grep om vad det egentligen innebär och vad som händer.
Nyheten är viktig. Det är viktigt att göra människor medvetna om vad som händer och hur de kan påverkas. För vi kommer alla påverkas på ett eller annat sätt. Jag tycker alla ska ha en chans att förbereda sig, även om man inte kan " rädda " sig själv från situationen, men man kan ändå förbereda sig inför vad som kan hända. Det är viktigt att ta det på allvar. Och man ska alltid tänka sig för när man lånar pengar, eller som banker, Lånar till andra att sådana här kriser kan hända. Vi borde vara mer försiktiga och ta hand om våra pengar. Det är viktigt.


RSS 2.0